Jeg blir sjokkert (martineauroraa)
Forside Add meg Om meg Kontakt

Jeg blir sjokkert

Så mye har skjedd i det siste at jeg har latt denne bloggen ligge litt på is. Men etter å ha lest diverse nyhetssaker og innlegg i sosiale medier i det siste, klarer jeg bare ikke la være å la fingrene løpe over tastaturet. Alle har vel fått med seg #metoo-kampanjen som florerte i mediene for litt siden. Selv hadde jeg (heldigvis) ikke noe behov for å poste et slikt innlegg, men jeg ble mildt sagt overrasket over hvor mange av mine venner som postet denne hashtaggen. I kjølevannet av dette kom #stilleforopptak, og naturlig nok er det denne jeg har hengt meg opp i, da denne omhandler nettopp den bransjen jeg har valgt å bli en del av. Jeg blir helt sjokkert over alle historiene som har blitt delt i forbindelse med dette oppropet. At det er så mye smuss i kulissene som ikke har blitt bragt frem før nå. Og så i denne bransjen, som jeg med stolthet og ydmykhet har tatt et steg inn i, som jeg har gledet meg så og si hele livet til å bli en del av. Vil jeg egentlig være en del av den når den blir fremstilt på denne måten? Scenekunsten skal være et sted for kunstnerisk utfoldelse, for historiefortelling, for følelser, for glede og for samhold. For å ha en felles lidenskap som vi brenner for - sammen. For å skape opplevelser og minner, for publikum og for oss selv. Hvordan kan dette gjøres når enkelte utnytter sin posisjon og sin makt? Jeg har så stor forståelse for at mange av de som har delt sine historier har hatt vanskeligheter med å si i fra om det de har blitt utsatt for. Det er en tøff bransje, og det er ekstremt mange om beinet, og er man så heldig å få en fot innenfor, vil man ikke risikere å måtte tre mange steg tilbake igjen. Jeg skjønner det. Men, det burde ikke være nødvendig å være redd for å miste sin posisjon ved å si i fra når noen har krysset en grense. De mange unge som kommer inn i bransjen med lys i øynene og haugevis med pågangsmot og viljestyrke, ser på de rutinerte ringrevene som forbilder og med stor respekt. Meg selv inkludert. Det å få jobbe med noen av de vil ses på som en ære. At noen av disse da velger å utnytte dette for å markere seg selv, fremfor å ta det å bli sett opp til som et kompliment, er for meg helt uforståelig. Det får meg til å bli usikker på om jeg kan vende meg til en jeg ser opp til for råd og hjelp. Hvorfor velger noen å slukke lyset i øynene til de unge håpefulle, fremfor å motivere de videre og bygge opp selvtilliten?

Heldigvis er det kun et mindretall av mennene i bransjen som faktisk har vært ufine. Når det er sagt er det desto mer urettferdig ovenfor de som faktisk er oppriktige, pålitelige og ålreite mennesker. Det blir vanskeligere å vite hvem man egentlig kan stole på. Derfor gleder det meg stort at det har blitt et så stort engasjement rundt denne saken, både fra kvinner og menn. Det viser at flertallet er klare for å kjempe for at bransjen skal oppleves som lystbetont, fylt med glede og ikke minst trygghet. At det er mulig å kunne henvende seg til en man ser opp til som innehar masse kompetanse og erfaring, uten å måtte være redd for å bli trakassert. Men en jobb må gjøres. Det må snakkes om, det må frem i lyset, det må være rom for å kunne si i fra. Og man må være trygg på at man blir tatt på alvor. Dette har allerede gått alt for langt.

Jeg retter en stor shoutout til de kvinnene som tok til ordet og delte sine historier for å få dette problemet frem i lyset, og til alle de som har vist sin støtte og engasjement. Hvem som har utført hva er for meg irrelevant, det viktigste er at det tar en slutt. Men, man kan jo legge merke til hvem som logger av kontra hvem som bruker stemmen sin.
 • Skriv en ny kommentar

  Martine Aurora

  24 år gammel fra Kråkstad i Ski, men bor for tiden i Oslo. Nylig utdannet fra Musikkteaterhøyskolen i Oslo, og jobber nå freelance. Blogger om stort og smått fra min tilværelse i freelancelivet. Er en av Norges offisielle deltakere i World Championship of Performing Arts, Hollywood 2017! For kontakt: andersenmartineaurora@gmail.com Instagram: martineaurora Youtube: https://www.youtube.com/user/martineaurora

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Lenker

  bilde
  hits